hitte zon zomer tips warmte

Eerste hulp bij hitte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Het is vandaag warm, heel warm! En ook de rest van het weekend blijft het heet. Hoe houd je het leuk? We hebben zeven survivaltips voor je op een rijtje gezet! 

1. Drink!
Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Drink er steeds iets uit, ook al heb je geen dorst. Omdat je veel zweet, verlies je ongemerkt supersnel vocht. Je kunt daardoor uitdrogen.

Als je minder vaak naar de wc moet dan normaal en je plas er een beetje donker uitziet, krijg je echt te weinig vocht binnen. Ga zo snel mogelijk met je mond aan een kraan hangen!

2. Kleed je zomers aan 
Het klinkt misschien logisch, maar trek luchtige, dunne kleren aan. Iets waar de wind doorheen kan waaien. Vermijd zwart, want dat slurpt warmte op. Als je oververhit raakt, word je moe, duizelig en kun je hoofdpijn krijgen. 

3. Kies een tropentempo 
Doe deze week rustig aan! Je lichaam moet hard werken om de warmte kwijt te raken. Als je je dan óók nog erg inspant, wordt het wel erg zwaar. Tussen twaalf en vier uur ’s middags kun je beter niet te veel buiten doen. Dan is de zon op haar sterkst.

Misschien kunnen je ouders een tropenrooster instellen. Dan sta je lekker vroeg, doe je 's ochtends vroeg de dingen die echt moeten en kun je 's middags lekker rustig aan doen.

4. Vermijd de zon
Naast temperatuur bestaat er ook nog zoiets als zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die je op je huid krijgt als je buiten gaat spelen. De zonkracht is deze week erg sterk. Als je je niet insmeert, verbrand je binnen een kwartier. Probeer dus zo veel mogelijk in de schaduw rond te hangen. Kom je toch in de zon? Smeer je dan flink in met zonnebrand.

hitte zon zomer tips warmte

5. Houd je huis koel
Als het dagen achter elkaar warm en windstil is, stijgt de temperatuur in de huizen ook. Vooral als je in de stad woont. Zorg dat het binnen zo koel mogelijk blijft. Doe de gordijnen dicht als de zon op de ramen schijnt en zet ’s avonds en ’s nachts als het koeler wordt, een raam open.

6. Let op huisdieren (en je oma!) 
Veel dieren kunnen de warmte niet zo makkelijk kwijt als wij. Daardoor is de hitte voor hen extra link. Laat je hond dus niet eventjes in de auto zitten als je een boodschap doet. En zet je konijn of cavia nooit in de zon.

O ja: houd ook je oma en opa een beetje in de gaten. Oudere mensen kunnen minder goed tegen tropische temperaturen dan kinderen. 

hitte zon zomer tips warmte

7. Petje op
Ook zo’n nare hittekwaal: een zonnesteek. Je kop is eigenlijk net een plat dakje. En je hersens een hete zolder. Als de zon erop schijnt, kan de boel snel oververhit raken. Zet dus een petje op als je buiten speelt!

Anderen lazen ook: Houd je hond koel!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook