Beeld ANP
Uitgelegd

Eerste hulp bij hitte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vandaag is het warm. Maar morgen wordt het heet. Héél heet! Daarom gaat zelfs officieel het Nationaal Hitteplan in. Dat betekent dat je goed op jezelf en op mensen in je omgeving moet letten. Hoe houd je die hitte leuk? We hebben zeven survivaltips voor je op een rijtje gezet! 

1. Drink!

Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Drink er steeds iets uit, ook al heb je geen dorst. Omdat je veel zweet, verlies je ongemerkt supersnel vocht. Je kunt daardoor uitdrogen. Als je minder vaak naar de wc moet dan normaal en je plas er een beetje donker uitziet, krijg je echt te weinig vocht binnen. Ga dan zo snel mogelijk met je mond aan een kraan hangen!

2. Kleed je zomers aan

Het klinkt misschien logisch, maar trek luchtige, dunne kleren aan. Of blijf gewoon lekker in je zwembroek of bikini rondlopen. Vermijd zwart, want dat slurpt warmte op. Als je oververhit raakt, word je moe, duizelig en kun je hoofdpijn krijgen.

3. Smeren

Naast temperatuur bestaat er ook nog zoiets als zonkracht. Dat is de hoeveelheid uv-straling die je op je huid krijgt als je buiten gaat spelen. De zonkracht is deze week erg sterk. Als je je niet insmeert, verbrand je al snel.Probeer dus zo veel mogelijk in de schaduw rond te hangen. Kom je toch in de zon? Smeer je dan flink in met zonnebrand.

(tekst gaat verder na de foto)

Beeld ANP

4. Houd je kamer koel

Als het dagen achter elkaar warm en windstil is, stijgt de temperatuur in de huizen ook. Vooral als je in de stad woont. Zorg dat het binnen zo koel mogelijk blijft. Doe de gordijnen dicht als de zon op de ramen schijnt en zet ’s avonds en ’s nachts als het koeler wordt, pas de ramen wijd open.

5. Kies een tropentempo

Doe komende dagen rustig aan! Je lichaam moet hard werken om de warmte kwijt te raken. Als je je dan óók nog erg inspant, wordt het wel erg zwaar. Tussen twaalf en vier uur ’s middags kun je beter niet te veel buiten doen. Dan is de zon op haar sterkst. Sta dus lekker vroeg op, doe je 's ochtends vroeg de dingen die echt moeten en dan kun je het 's middags rustig aan doen. Heel hard sporten is ook geen goed idee. Behalve als je dat binnen doet, in de airco. 

6. Let op je dieren

Veel dieren kunnen de warmte niet zo makkelijk kwijt als wij. Daardoor is de hitte voor hen extra link. Laat je hond dus niet eventjes in de auto zitten als je een boodschap doet. En zet je konijn of cavia nooit in de zon. Asfalt wordt op dit soort dagen ook gloeiendheet. Laat je hond dus niet op straat lopen want dan kan hij zijn voetzolen verbranden.

(tekst gaat verder na de foto)

Beeld ANP

7. Petje op

Ook zo’n nare hittekwaal: een zonnesteek. Je kop is eigenlijk net een plat dakje. En je hersens een hete zolder. Als de zon erop schijnt, kan de boel snel oververhit raken. Zet dus een petje op als je buiten speelt!

Anderen lazen ook: IJsjesfeest voor thuis
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook