Beeld pixabay

Eerste hulp bij pesten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Pesten is gemeen en kinderen kunnen er erg verdrietig van zijn. Tijdens de Dag tegen Pesten is er daarom extra aandacht voor. Bij de Kindertelefoon krijgen ze vaak vragen van kinderen die niet goed weten wat ze tegen pesten moeten doen. Franny Pouderoyen van de Kindertelefoon geeft de vier beste tips. 

1. Geef de pester geen aandacht

Pesters vinden het vaak niet leuk als ze helemaal geen reactie terug krijgen. Daarom is het goed om ze te negeren. Dit werkt niet altijd meteen. Probeer het een tijdje vol te houden.

2. Kom voor jezelf op

Dit doe je door jezelf te laten zien en niet in een hoekje te kruipen. Als het negeren niet helpt of als je er liever meteen iets van zegt, vertel dan dat je het niet leuk vindt en dat de pester moet stoppen. Dat is niet altijd makkelijk.

3. Zoek hulp door erover te praten

Praten over pesten is óók opkomen voor jezelf. Dus ‘hulp zoeken’ is eigenlijk ook gewoon een manier om voor jezelf op te komen. Kies iemand in je omgeving die je vertrouwt: je juf of meester, je ouders of een vriend(in). Ook als iemand in jouw omgeving wordt gepest, is het belangrijk om het aan iemand te vertellen. Je kunt ook altijd terecht bij De Kindertelefoon. Bellen (0800-0432) en chatten is helemaal gratis en anoniem en kan elke dag. Ook is er op de site een forum waar je met andere kinderen kunt praten. Die hebben vaak goede tips voor jouw situatie.

4. Doe ondertussen vooral ook dingen waar je wél blij van wordt

Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: sporten, skaten, schrijven, tekenen, muziek maken of muziek luisteren.

Anderen lazen ook: Evi (12) werd zelf gepest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps