Foto: Kidsweek
Boeken

Eerste hulp bij scheidende ouders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Het is vandaag De dag van het gescheiden kind. Elk jaar krijgen 86.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Dan verandert er van alles. Soms moet je verhuizen of verhuist een van je ouders. Je komt terecht in een nieuwe situatie, je kunt verdrietig zijn of juist opgelucht. Hoe je je ook voelt: deze boeken kunnen je helpen! 

Je hoeft het niet alleen te doenGrote mensen redden zich wel 

Je hoeft het niet alleen te doen van Villa Pinedo is een doeboek. Je wordt aan de hand genomen door Marsha, Demi en Sophie: drie schrijvers die als kind zelf een scheiding hebben meegemaakt. Zelf hadden ze toen graag dit boek gehad, schrijven ze. Hun boek werkt als een ‘buddy’, een maatje. Er zijn bladzijden waarop je je eigen vragen en gevoelens kunt opschrijven. Op andere pagina’s lees je over ervaringen van andere kinderen. En je krijgt tips. Dat je alles mag vragen, bijvoorbeeld, ook al is dat moeilijk. Dat je niet voor één van je ouders hoeft te kiezen. En dat jij niet verantwoordelijk bent voor het geluk van je ouders. ‘Grote mensen redden zich wel’, ontdekte Sam (12 jaar), die dacht dat híj zijn moeder weer gelukkig moest maken.   

Je hoeft het niet alleen te doen. Het boek dat er voor jou is als je ouders uit elkaar gaan, Villa Pinedo. Lev., € 20,99 (9+).  

ScheidEmotie-explosies en kinderrechten 

Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan is een superuitgebreide gids. Daarin vertellen 25 kinderen hoe de scheiding van hun ouders is verlopen. De interviews lezen heel prettig en er staan veel mooie foto’s bij, waardoor de verhalen helemaal tot leven komen. Je vindt ook een hoop handige informatie in dit boek. Experts geven uitleg over dingen waar je mee te maken kunt krijgen, zoals emotie-explosies, vechtscheidingen en een ouderschapsplan. En je krijgt tips over hoe je kunt omgaan met je ouders, met je gevoelens en met moeilijke situaties. Zo lees je dat verdriet er altijd mag zijn. Dat je het recht hebt om van allebei je ouders te houden. Dat het nooit jouw schuld is dat je ouders uit elkaar gaan. En dat het soms ook leuk kan zijn om nieuwe familie te krijgen. Als je dit mooie boek uit hebt, ben je een boel wijzer en weet je: elke scheiding is weer anders.   

Scheid! Alles wat je moet weten als je ouders uit elkaar gaan, Jeanette Jonker, Claudia Lagermann, Liesbeth Vijfwinkel. Volt, € 19,99 (10+).  

Uit elkaarGedichten vol avontuur 

Grote mensen maken er soms een potje van, als je Bette Westera en Sylvia Weve mag geloven. In Uit elkaar dichten ze met humor over scheiden en alles wat daarmee te maken heeft. Dat je opeens een grote stiefbroer krijgt, die je verdedigt op het schoolplein. Of dat je ineens een hond mag bij je vader, terwijl dat bij je moeder niet mag. Maar ook over de ingewikkelde en moeilijke kanten: dat je je vader mist, omdat hij samen met de hagelslag uit huis is verdwenen. Uit elkaar klinkt misschien als een verdrietige titel, maar dat valt reuze mee. Het leven is vol avontuur, ook na een scheiding, zo blijkt uit deze verrassende gedichten en tekeningen. 

Uit elkaar, Bette Westera & Sylvia Weve (ill.). Gottmer, €22,99 (9+) 

Anderen lazen ook: Javy (12): 'Zoek afleiding als je ouders scheiden'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps