Neder Banaan bananen

Eerste Nederlandse bananenoogst eindigt in gebak, bier en onderbroeken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Bij het bedrijf Neder Banaan in Ede zijn de eerste 1600 bananen van Nederlandse bodem geoogst. Ze eindigen in gebak, bier, nepvlees en onderbroeken. Omdat de bananen op een nieuwe manier worden geteeld, hebben ze geen last van de schimmel die bananenplanten wereldwijd verwoest. 

De meeste bananen in de supermarkt komen uit India, Indonesië en Zuid-Amerikanse landen. Maar sinds kort groeien er ook bananenplanten in ons eigen landje, in een speciale kas in Ede. Ze zijn bijzonder omdat ze niet in de grond staan, maar in potten met kokosvezels. Dat is goed nieuws, want hierdoor is de plant niet gevoelig voor de gevaarlijke bodemschimmel die ervoor zorgt dat bananenplanten wereldwijd het loodje leggen.  

Plant, stam en schil gebruiken

Neder Banaan doet samen met de Wageningen University onderzoek naar nieuwe bananenrassen en manieren om bananen te kweken. Het bedrijf wil proberen om alles van de bananenplant, van stam tot bladeren en schil, te gebruiken. Op die manier wil het Neder Banaan bananentelers over de hele wereld inspireren om niks weg te gooien. 

Banaan eindigt in gebakjes, speciaalbier, nepvlees en lingerie

De eerste 1600 die in de kas zijn gekweekt geven gelijk het goede voorbeeld. De meeste eindigen als bananengebakjes. Een deel wordt verwerkt tot een speciaalbiertje met bananensmaak. De schillen van het gele fruit worden gemarineerd en gebakken, die kan je opeten! In de stam van de plant zitten vezels waarvan lingerie wordt gemaakt (dat zijn onderbroeken en bh's). Verrassend! 

 

Anderen lazen ook: Bananen ziek door bedreigende ziekte

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook