Falklands Maritime Heritage Trust and National Geographic

Eeuwenoud scheepswrak Endurance gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Meer dan honderd jaar geleden vertrok het schip de Endurance richting Antarctica. Maar daar kwam hij nooit aan, want het schip zonk naar de bodem van de zee. Nu pas is het wrak teruggevonden.

Vorige maand ging een Zuid-Afrikaanse ijsbreker op pad om het eeuwenoude gezonken schip te vinden. Die missie is nu geslaagd. Het scheepswrak werd gevonden op ruim drieduizend meter diepte. Het ligt nu in goede staat op de bodem van de zee. Zelfs de naam is nog te lezen op de achterkant. En in het schip zijn zelfs laarzen en serviesgoed gevonden. Waarschijnlijk is het schip nog zo intact, doordat bacteriën in het ijskoude water weinig kans krijgen om het hout aan te vreten.

Onder de foto gaat het artikel door.

Falklands Maritime Heritage Trust and National Geographic

Kamperen op een ijsschots

In 1914 vertrok de Ierse ontdekkingsreiziger Shackleton met zijn bemanning, om als eersten Antarctica dwars over te steken. Maar het schip voer zich bij de Weddellzee muurvast in het ijs. Maandenlang verbleven de mannen in het schip. Pas in september ging het dooien. Maar toen dansten de ijsschotsen zo wild dat het schip kapotging. De mannen moesten kamperen op een ijsschots.

Onbewoond eiland

Toen de voorraad opraakte, voer de bemanning met drie reddingsboten verder. Op een onbewoond eiland sloegen ze een kamp op en Shackleton ging met vijf man hulp halen. Na drie maanden werd iedereen gered. Een wonder. Sindsdien lag de Endurance op de zeebodem, te wachten op zijn vinders.

Anderen lazen ook: Nizar reist door de tijd in Histories

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook