Pixabay - klok

Eiland dat wil stoppen met tijd blijkt nepnieuws

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Bewoners van een Noors eiland die de tijd willen afschaffen? Het 'nieuws' ging twee weken geleden rond, maar blijkt nu hartstikke nep.

Het is nog heel lang geen 1 april, maar toch zijn we met z'n allen flink voor de gek gehouden door een reclamebureau uit Noorwegen. Het 'nieuws' dat de bewoners van het Noorse eiland Sommarøy de tijd willen afschaffen is fake. Dat schrijft Trouw

Het verhaal

De Noren zouden op het idee zijn gekomen om te stoppen met de tijd, omdat het in de zomer 's nachts niet donker wordt. Het eiland ligt zo ver in het noorden dat de zon niet onder de evenaar zakt. En als het niet donker wordt, kun je veel makkelijker omgaan met werk- en schooltijden. Zo klonk het verzonnen verhaal. Het was bedacht en verspreid door een Noors reclamebureau. Zelfs acties van bewoners waren uit de duim gezogen. De reden? Het was de bedoeling om meer toeristen naar het noorden van het land te trekken.

In het nieuws

Het nepnieuws ging heel de wereld over. Meer dan duizend media besteedden er aandacht aan. Van de Amerikaanse zender CNN tot de Britse krant The Guardian. Ook in Nederland kwam het verhaal in het nieuws. Onder andere persbureau ANP, Trouw, NOS en - jawel - ook wij van Kidsweek schreven erover.

Anderen lazen ook: 5 tips om nepnieuws te herkennen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.