Foto: ANP

Eindelijk: Nederland krijgt een nieuw kabinet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Negen maanden is er vergaderd, vergaderd, vergaderd en nog veel meer vergaderd, maar het is toch gelukt: Nederland krijgt een nieuw kabinet.

Een kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. Samen besturen zij Nederland. De minister-president is baas van het kabinet én het land. We weten al dat dit Mark Rutte blijft. Maar wie alle andere ministers en staatssecretarissen worden? Dat wordt waarschijnlijk pas in januari bekend. Nog even wachten dus…

VVD, D66, CDA en ChristenUnie

Het is al wel duidelijk dat alle ministers en staatssecretarissen uit de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen. Zij zijn het na al die maanden vergaderen eens geworden over hoe ze Nederland de komende jaren willen besturen. Die plannen en afspraken hebben ze opgeschreven in een dik rapport: het coalitieakkoord.

Onderwijs en opvang

In dat akkoord staan bijvoorbeeld beslissingen over het onderwijs. Het nieuwe kabinet moet gaan zorgen voor brede brugklassen, waar kinderen van verschillende niveaus bij elkaar zitten. Je hoeft dan niet meteen na de basisschool je niveau te kiezen. Dat is verstandig, vindt het nieuwe kabinet: zo zou de kans groter worden dat je eindigt op een niveau dat echt bij je past.

Goedkopere opvang

Voor je ouders staat er een meevaller in het akkoord: voor de meeste gezinnen worden de BSO en het kinderdagverblijf goedkoper. Het kabinet wil de opvang uiteindelijk zelfs misschien helemaal gratis maken.

Honderden afspraken

Verder klapt het coalitieakkoord bijna uit zijn voegen door andere plannen. Zo moeten voortaan minder kinderen opgroeien in armoede. En moeten kinderen beter worden beschermd tegen online reclames. En moeten drankjes met suiker duurder worden om ons gezonder te laten leven. En moeten… Nou ja, er staan nog honderden andere afspraken in dat dikke rapport. Het kabinet moet dus hard aan de slag!

Anderen lazen ook: Interview met Rutte: 'Complimenten voor de hele klas'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook