Cito

Eindtoets groep 8 weer vóór het schooladvies?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Leerlingen in groep 8 moeten hun advies voor de middelbare school pas na de eindtoets krijgen. Politici vonden dat al eerder en nu zegt een adviesraad van de regering het ook.

Nu krijgen achtstegroepers namelijk hun schooladvies vóór ze de eindtoets hebben gemaakt. Dat is meestal in februari. De eindtoets volgt dan in april of mei.

Aanpassen

Het kan gebeuren dat een kind met vmbo-advies die toets veel beter maakt dan de juf of meester verwacht. Toch wordt het advies dan bijna nooit naar havo aangepast. Kinderen kunnen daardoor op een school terecht komen die eigenlijk niet bij hen past.

Gelijke kansen

Doordat de eindtoets na het schooladvies komt, hebben niet alle kinderen gelijke kansen, dat zegt het Centraal Planbureau (CPB). Volgens de organisatie krijgen kinderen uit arme gezinnen vaker een lager schooladvies dan ze volgens de eindtoets zouden moeten krijgen.

Belangrijk

Tot 2014 was het andersom. Toen kreeg je het advies pas ná de eindtoets. De uitslag daarvan was dus belangrijker.

Het CPB stelt voor om de eindtoets weer vóór het schooladvies af te nemen. De uitslag kan dan beter meewegen bij de keuze voor een middelbare school. De minister van onderwijs laat in mei weten wat hij besluit over de eindtoets.

Anderen lazen ook: Regering wil schooladvies pas na eindtoets.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook