Engeland plaatste zich woensdag voor de EK-finale zondag. Foto: Laurence Griffiths

EK finale: dit moet je weten over Italië en Engeland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Engeland heeft zich gisteravond geplaatst voor de finale van het EK voetbal. Zondag strijdt dat land tegen de Italianen, die hun plekje dinsdag al wisten te veroveren. Hoe bijzonder is de finale voor deze twee landen en wie zijn de sterspelers?

Italië: Lorenzo Insigne

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA

Forza Azzuri! (hup blauwen!) Op het nippertje plaatste Italië zich dinsdag voor de finale. Met strafschoppen won de ploeg van bondscoach Roberto Mancini van concurrent Spanje. Het land stond vier keer in de finale van een EK en won één keer: in 1968. Op het wereldkampioenschap lijken ze beter op hun plek: daar wonnen ze al vier keer. Italië maakte dit EK indruk met aanvallend voetbal.

Vooral Lorenzo Insigne viel op. De 30-jarige aanvaller zal ook zondag proberen zijn team Europees kampioen te maken. De speler is klein, behendig en snel. Als kind hoopte hij elke dag dat hij weer een beetje gegroeid was, vertelde hij aan een Belgisch sporttijdschrift. Zijn jongere broertje Roberto is ook profvoetballer en zal dus waarschijnlijk extra hard voor hem juichen. Als Italië wint, wordt waarschijnlijk op veel plekken in Italië gedanst op straat. De Italianen houden namelijk wel van een straatfeestje! Maar dan wel gekleed in het blauw óf in het groen, wit rood, de kleuren van de Italiaanse vlag, natuurlijk! 

Engeland: Harry Kane

Foto: Paul Ellis

Het Engelse elftal krijgt na 55 jaar eindelijk weer de kans een belangrijke voetbaltitel binnen te halen. De ploeg van Gareth Southgate plaatste zich woensdagavond door Denemarken met 2-1 te verslaan. Harry Kane (27) maakte de meeste goals voor zijn land. De aanvaller speelt al jaren bij de club Tottenham Hotspur en staat bekend als echte spelmaker die veel scoort. Op de tribune zitten zijn vrouw en drie kinderen zondag naar hem te kijken. Als hij ooit klaar is met voetbal, is hij niet van plan om stil te zitten. Hij wil zich dan misschien wel op American Football storten, vertelde hij aan VI

Sommige voetbalkenners verwachten veel van Engeland. Waarschijnlijk is dat omdat ze een groot voordeel hebben, vergeleken met Italië: ze spelen namelijk in eigen land: in het Wembley Stadion in Londen. Ze kunnen dus flink wat aanmoediging verwachten!

Anderen lazen ook: EK Quiz: wat weet jij over Oranje?.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook