Varken Gertrude heeft een chip in haar hersenen. Foto: Neuralink / AFP

Elon Musk stopt chip in varkenshersenen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Meestal zitten chips in computers. Maar Elon Musk deed er iets heel anders mee. Hij stopte er één in de hersenen van een varken. Het is een stap op weg naar zijn doel: mensen met hersenziektes helpen. 

Elon Musk heeft al veel waanzinnige dingen op zijn naam staan. Hij is de baas van Tesla én van ruimtebedrijf SpaceX. En hij blijft de hele wereld verbazen. Met zijn bedrijf Euralink stopte hij een chip, zo groot als een munt, in de hersenen van varken Gertrude. 

'Een soort Fitbit in je hoofd'

Het apparaatje is geplaatst door een robot die héél precies kan werken. Musk noemt de chip een soort Fitbit in je hoofd met mini-draadjes. Die is verbonden met de snuit van Gertrude. In een online presentatie konden kijkers de hersenactiviteit van het dier volgen op een scherm. Toen ze at en aan stro snoof, bewoog een grafiek mee. De computer kreeg dus informatie van Gertrudes hersenen, via haar chip.

Musk tijdens zijn presentatie. De tekst gaat door onder de foto.

 Foto: Neuralink / AFP

Superman-brein

Door hersenen te koppelen aan computers wil de ondernemer precies te weten komen hoe hersenen werken. Een soort gedachten lezen dus. Musk wil dat computers in de toekomst ook gegevens kunnen plaatsen in het brein, om zo dingen te verbeteren. Daarmee wil hij mensen helpen die hersenziektes hebben, zoals dementie of Parkinson. En iedereen ‘Superman-hersenen’ geven. Dat is natuurlijk nog heel ver weg. Maar met zo’n snuiterd als Musk weet je het maar nooit. 

Hieronder zie je de chip waar het allemaal om gaat. 

Foto: Euralink / AFP

Anderen lazen ook: Zeven dingen die je vast nog niet wist over Elon Musk

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

een scoop

hallo dikke vette hutsie

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.