Onderzoeker

Embryo's maken in het laboratorium

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een embryo bestaat uit cellen die in de baarmoeder kunnen uitgroeien tot een levend wezen. Je hebt er een eitje en een zaadje voor nodig. Dat het ook anders kan ontdekten ze in een Nederlands lab.

Nederlandse onderzoekers maakten een mini-embryo zonder ei- of zaadcellen. Ze plaatsten het kunstmatige embryo in de baarmoeder van een vrouwtjesmuis. 

Wat gebeurde daarna?

Het embryo bleef een tijdje leven, maar de moedermuis kreeg uiteindelijk geen kleintjes.

Is het een belangrijk onderzoek?

Zeker, het is voor het eerst dat onderzoekers zoiets gelukt is. Ze kunnen door het onderzoek met muizen ook meer te weten komen over menselijke embryo's. Vrouwen die niet of moeilijk zwanger raken, kunnen dan misschien geholpen worden. 

Kunnen ze ook menselijke embryo's maken?

Onderzoekers durven dat nog niet met zekerheid te zeggen, maar het zou wel kunnen in de toekomst.

Mogen ze zulke experimenten doen?

In Nederland en in veel andere landen is het volgens de wet verboden om menselijke embryo's te kweken. Politici en onderzoekers zijn in gesprek over deze wet. Een aantal wetenschappers vindt dat er meer ruimte moet komen voor embryo-onderzoek. Anderen vinden dat je daar voorzichtig mee moet zijn.

Anderen lazen ook: Finn en Murat doen ruimte-onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook