Beeld ANP

Engeland afgesloten om nieuw soort corona

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Sinds afgelopen nacht is het bijna onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk  naar andere Europese landen te reizen. Vliegtuigen mogen niet meer vliegen en ook treinen, auto's en veerboten niet meer welkom. Veel mensen zitten vast. Dat komt door een nieuwe, superbesmettelijke, soort van het coronavirus. Hoe zit dat?

Hoe kan er ineens een nieuwe corona-versie ontstaan?

Dat is op zich heel normaal bij virussen die van mens naar mens verspreid worden. Zo'n nieuwe soort van een virus heet officieel een mutatie. Zo'n mutatie komt er doordat het coronavirus bij elke besmetting zichzelf kopieert. En elke kopie is een piep-piep-piepklein beetje anders dan de vorige. Meestal gaat het dan om héél kleine veranderingen waar je weinig van merkt. Maar soms gaat het virus toch ietsje meer afwijken. Dat is wat nu gebeurd is.

Is dat gevaarlijk? 

De nieuwe virusversie is niet gevaarlijker dan het bekende corona-virus. Mensen worden er dus niet zieker van, maar het lijkt zich wel sneller te verspreiden. Het is voor het eerst opgedoken in Engeland. Volgens het RIVM is deze nieuwe versie ook al bij één iemand in Nederland gevonden. Experts onderzoeken of nog meer mensen ermee besmet zijn.

Waarom gaat het Verenigd Koninkrijk nu helemaal dicht?

De nieuwe versie verspreidt zich in Engeland heel erg snel. Daarom is in een deel van het land een nieuwe lockdown ingegaan. Mensen moeten thuis blijven en mogen alleen met hun eigen gezin of huisgenoten Kerstmis vieren. De andere Europese landen hebben nu een vliegverbod voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk ingesteld . Dat betekent dat er vanuit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland geen vluchten mogen landen. Ook treinen en veerboten zijn niet meer welkom. Heel vervelend voor mensen die net nu in het Verenigd Koninkijk waren voor bijvoorbeeld hun werk. Zij kunnen voorlopig niet terug. Die regel geldt in ieder geval tot 1 januari. Vrachtwagenchauffeurs mogen nog wel in en uit rijden, maar veel chauffeurs vinden dat een te groot risico. 

Hoe zit dat nu met die prik die er net is?

De corona-vaccins die nu gemaakt worden, helpen ook gewoon tegen de nieuwe versie van het virus. Des te fijner dus dat de prik er nu echt aan komt!

Anderen lazen ook: Nieuwe regels in de strijd tegen corona

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook