Elektriciteit

Enorme geldprijs voor student die 'slimme' snelweg bouwt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

De 21-jarige Jeremiah Thoronka heeft 100.000 dollar gewonnen met zijn machine die via bewegingen op de weg energie opwekt.

Thoronka ontwikkelde de Optim Energy, een slim apparaat dat de energie van voetgangers en verkeer opslaat. 'Het werkt een beetje zoals een spons', legt Thoronka uit aan IOL News. 'Er zijn wel manieren om elektriciteit op te wekken door water, de wind of de zon. Maar mijn uitvinding is niet afhankelijk van het weer. Met maar twee apparaten lukte het om gratis elektriciteit op te slaan voor bijna 10.000 studenten'.

Armoede

Zelf had de 21-jarige student toen hij kind was geen elektriciteit. Thoronka groeide op tijdens het geweld en de armoede van de burgeroorlog in Sierra Leone. Maar hij is dankbaar voor zijn jeugd. Want juist die moeilijke jaren zijn voor hem een motivatie om te zorgen dat andere kinderen het beter krijgen. 

Hoofdprijs
Deze week stond Thoronka in de spotlight omdat hij de allereerste winnaar van de internationale Chegg.org studentenprijs is. Die prijs werd uitgeschreven voor slimme jonge mensen met een bijzondere oplossing voor problemen in de wereld. Er deden meer dan 3400 studenten van over de hele wereld mee. Van al die inzendingen won Thoronka de hoofdprijs van 100.000 dollar uit handen van de bekende acteur Hugh Jackman. 'Ongelooflijk!' was de reactie van Thoronka. 'Ik hoop dat ik kinderen kan inspireren om altijd in hun dromen te blijven geloven.'

 

Anderen lazen ook: Tranen geven energie, ontdekten wetenschappers

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook