Beeld shutterstock

Enorme ijsschots raakt eiland net niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Goed nieuws voor de duizenden pinguïns, zeehonden en albatrossen op het eiland Zuid-Georgië op de Zuidpool. De enorme ijsschots die hun kant op drijft, is in stukken gebroken en is daardoor niet meer  gevaarlijk.

IJsschots A68 was een reusachtig gevaarte van maar liefst 160 (!) kilometer lang. De ijsbrok brak in 2017 af door klimaatverandering en is daarna gaan drijven.

Eiland

De laatste weken stevende de ijsmassa recht op het afgelegen Zuid-Geogië af. Als de ijsberg vlak voor het eiland vastgelopen zou zijn, zou het ijs de weg naar zee voor de pinguins en zeehonden daar hebben geblokkeerd. Ze zouden dan niet meer aan voedsel kunnen komen en misschien wel dood gaan.

Beeld shutterstock
Maar gelukkig is dat niet gebeurd. De ijsberg begon net op tijd te breken en af te brokkelen. Veel stukken drijven nu een andere kant op en daardoor kunnen de dieren op het afgelegen eiland voorlopig rustig blijven jagen.

Anderen lazen ook: Perfect rechthoekige ijsberg gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook