Foto: AS Media

Enorme vinvis aangespoeld en onderzocht in Terneuzen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Een sterke visgeur, onderzoekers in groene pakken en veel toeschouwers. In Terneuzen waren onderzoekers gisteren bezig met het uitpluizen van een dode vinvis. Dat enorme dier spoelde dinsdag aan nadat ie door een schip werd aangevaren. 

In de haven van de Zeeuwse plaats Terneuzen werd dinsdag de dode, gewone vinvis van vijftien meter lang gevonden in het water. Waarschijnlijk was-ie door een schip meegesleept, nadat hij was aangevaren en daardoor was overleden. Het dier is uit het water getakeld en op de kade gelegd. Omdat de gewone vinvis een beschermde diersoort is, kwamen onderzoekers van Rijkswaterstaat, de Universiteit van Utrecht en Naturalis er gisteren op af. Zij willen weten waardoor het dier is overleden en gingen op onderzoek uit.

Niet ziek

Het lichaam van de vinvis werd helemaal uitgeplozen: de organen werden bekeken, er werd onderzocht of-ie botbreuken had en er werd gekeken wanneer hij voor het laatst heeft gegeten. De onderzoekers denken dat het dier in de Golf van Biskaje bij Frankrijk is aangevaren. Hij was in ieder geval niet ziek, vertelt een onderzoeker aan Omroep Zeeland. Volgens de onderzoeker is het niet de eerste keer dat een vinvis wordt aangevaren. 'Dit gebeurt één of twee keer in het jaar', vertelt ze. 

Nog niet klaar

De onderzoekers zijn de hele dag bezig geweest, maar ze zijn nog niet klaar: sommige delen worden meegenomen naar het lab, zodat ze nóg beter bestudeerd kunnen worden. De schedel van het dier gaat naar een museum. 

Foto: Remko de WaalVeel mensen kwamen even naar de aangespoelde vinvis kijken.

Anderen lazen ook: 7x waarom walvissen ware klimaatactivisten zijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook