ANP
Uitgelegd

Er is een sproeiverbod in Brabantse gebieden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het was een natte winter, maar nu valt er nauwelijks meer regen. En dat zorgt voor problemen in het land. Boeren mogen zelfs hun akkerlanden in delen van Noord-Brabant niet meer besproeien. Wat is er aan de hand? 

Er is een grote voorjaarsdroogte in Nederland. In maart en april regende het zo weinig dat water in beken en sloten flink is gezakt.

Daling zorgt voor problemen

Die daling kan schade aanrichten aan oevers en kades. Ook is er meer kans dat het water beschadigt. Door de droogte van afgelopen tijd wordt het water warmer. En als water opwarmt, bevat het minder zuurstof. Dat is dodelijk voor planten en dieren. Deze gevolgen willen de waterschappen voorkomen.

Genoeg watervoorraad

Vooral in delen van Noord-Brabant zijn er waterzorgen. Daarom mogen boeren in vijf verschillende gebieden in de provincie geen water meer gebruiken om hun land te besproeien. De waterschappen hopen ook met het verbod dat er een watervoorraad blijft voor de warme en droge zomerperiode.

Geen blije boeren

De boeren zijn niet blij met de maatregelen. Hun akkers en het grasland hebben juist nu veel water nodig. De waterschappen hopen dat er meer regenval komt. Maar de KNMI voorspelt voor de komende tijd veel droogte. Daarom werken de waterschappen en boerenorganisaties nu hard aan een oplossing om water langer vast te houden in de grond. 

Anderen lazen ook: Hierom zijn de Chinese lockdowns zo streng.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook