Foto: Anadolu Agency
Uitgelegd

Er wordt weer graan vervoerd vanuit Oekraïne

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne kon er geen graan meer worden vervoerd uit het land. Vorige week maakten Rusland en Oekraïne afspraken waardoor het eten toch het land uit kan. Hoe zit dat?

Wat is er nu besloten?

Rusland en Oekraïne hebben afgesproken dat schepen met graan veilig door de Zwarte Zee mogen varen. Turkije gaat helpen om alles te coördineren. De schepen zullen alles vanuit Oekraïne naar Turkse havens brengen. Vanuit daar wordt het weer verder vervoerd.

Hoe gaat het nu met die afspraken?

Het leek er even op dat Rusland zich toch niet aan de afspraken wilde houden. Zij vielen vorige week de belangrijke Oekraïense havenstad Odessa aan met een raket. Toch wordt het eerste graan nu vervoerd: het eerste schip met graan is vandaag de haven van Odessa uit gevaren. 

Waarom is het graan zo belangrijk?

In Oekraïne wordt heel veel graan verbouwd. Er ligt nu zeker 20 miljard kilo graan opslagen. Veel andere landen kopen graan van Oekraïne. Doordat er geen graan kon worden vervoerd, ontstond er een groot voedseltekort in meerdere landen zoals Egypte en Bangladesh.

Anderen lazen ook: Wordt Oekraïne lid van de Europese Unie?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook