erwtensoep

Erwtensoep is voortaan cultureel erfgoed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Of je erwtensoep nou lekker vindt of niet, sinds deze week is het oud-Hollandse gerecht iets specialer. Het staat voortaan op een speciale lijst, die van cultureel erfgoed.

De benoeming van de erwtensoep vond plaats tijdens het WK Snert & Stamppotkoken in Groningen op vrijdag 15 februari.

Aandacht

Oud-commissaris van de Koning, Max van den Berg, en voorzitter van Stichting Oudhollandsche Gerechten, Henk van der Velde, waren hierbij aanwezig. Vooral de Stichting is erg blij met dit nieuws: zij doen namelijk hard hun best om typisch Nederlandse gerechten te promoten.

Bijzonder kenmerk

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die groepen (en soms zelfs individuen) accepteren als een vorm van cultureel erfgoed. Het bijzondere hieraan is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie. 

Wat nog meer Nederlands erfgoed is? Nou, Koningsdag en poffertjes bakken bijvoorbeeld. Inmiddels staan zo'n 150 Nederlandse 'levende erfgoeden' op de lijst die sinds 2012 bestaat.

Anderen lazen ook: Zwaarbewaakte gouden hanger in museum blijkt nep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook