Een hamburger, een echte in dit geval.

Eten we straks alleen nog nepvlees?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
sw
Sytse
Wilman

Over een paar jaar eet je vooral hamburgers en biefstukken van nepvlees. Tenminste, als het aan de onderzoekers van de universiteit in Wageningen en het bedrijf Unilever ligt. Zij maakten deze week bekend samen te gaan werken om in een laboratorium vlees te maken. Kidsweek onderzocht een paar jaar geleden al eens hoe laboratoriumvlees wordt gemaakt.

Honderden journalisten uit de hele wereld kwamen 5 augustus 2013 kijken naar een hamburger. Was er iets bijzonders mee dan? Ja: de burger kwam uit een laboratorium en kostte 200.000 euro.

Droog

Jarenlang was de Nederlandse onderzoeker Mark Post bezig met zijn laboratoriumburger. En maandag was het eindelijk zover. Twee mensen mochten het vlees testen.Hij smaakt best lekker, vonden ze, maar is wel een beetje droog.

Niet van een dier

Het eten van de burger was groot nieuws. Het is de eerste keer dat er vlees werd gegeten dat in een laboratorium is gemaakt. Het kwam dus niet van een dier. Of, nou ja, niet echt.

De burger begon wel met een paar piepkleine celletjes die uit een koe zijn gehaald. Die cellen zijn in een schaaltje gestopt. Daar zijn ze verder gegroeid en hebben ze zich steeds gesplitst. Net zo lang tot er genoeg cellen waren om een burger van te maken.

Toen zijn ze aan elkaar geplakt en tadaa: een echte laboratoriumburger! Een belangrijke gebeurtenis, want uitvinder Post denkt dat het lukt om dit soort vlees in de toekomst lekkerder en goedkoper te maken. 

Minder dieren

Dan kunnen er fabrieken komen die op de deze manier vlees kweken. Je hebt zo veel minder dieren nodig.

Goed nieuws, want veel dieren die geslacht worden hebben een slecht leven. Ook is het houden van veel dieren enorm slecht voor het milieu.

Tien jaar

Daar kan het kweekvlees uit een lab misschien een einde aan maken. Wil je wel eens weten hoe zo'n hamburger smaakt? Dan moet je nog even geduld hebben. Post denkt dat het nog zeker tien jaar duurt voor het kweekvlees in de winkel te koop is.

De burger op de foto is boven is gemaakt met echt vlees. Dit artikel verscheen eerder in de Kidsweek van 8 augustus 2013.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps