Astronaut

Europese astronauten gezocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Ruimteliefhebbers opgelet! De Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt vier tot zes nieuwe astronauten. Vooral vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking worden aangemoedigd om te solliciteren.

Na twaalf jaar is het tijd voor een nieuwe lading astronauten om de ruimte in te gaan. Daarom zoekt ESA vier tot zes jonge ruimtevaarders. Nouja, jong. Ze moeten al wel een masterdiploma en minstens drie jaar werkervaring hebben. André Kuipers is zelf twee keer in de ruimte geweest en vertelt hoe het is om astronaut te zijn.

Teamwork

‘Je hoeft niet de beste te zijn, je moet vooral in een team kunnen werken’, vertelt André Kuipers. ‘Een groot deel van de tijd ben je niet in de ruimte. Dan doe je andere taken, gebaseerd op je achtergrond. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van nieuwe apparatuur, het communiceren met collega’s die wel in de ruimte zijn en aan het publiek laten zien wat ESA daarboven allemaal doet.’

Goed gevoel

‘Als kind leek het me al avontuurlijk. Later zag ik ook hoe nuttig het is. Ik wilde betrokken zijn bij de verkenning van het heelal en de mensheid daar verder in helpen. Dat geeft een goed gevoel. En het is fantastisch om vanuit het ruimtestation de aardbol te zien en het heelal in te kijken.’

Diverse astronauten

Vooral vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking worden aangemoedigd om te solliciteren, omdat ESA graag zoveel verschillend mogelijke mensen de ruimte instuurt. Er zijn tot nu toe nog maar weinig vrouwelijke astronauten. En als je een voet of deel van je benen mist, of kleiner bent dan 1,30 meter, kon je eerst niet de ruimte in. Nu wel!

Anderen lazen ook: Perseverance geland op Mars. Maar wat onderzoekt -ie?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook