beeld ANP

Europese leiders maken afspraken over coronageld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen. De leiders van de 27 landen van de Europese Unie (EU) zijn vier dagen bijna dag en nacht aan het praten en aan het ruzieën geweest. Het belangrijkste onderwerp: geld voor landen die het zwaar hebben door corona.

Alle EU-landen samen hebben 750 miljard euro apart gezet om landen te helpen die door de corona in geldproblemen zijn gekomen. Dat zijn bijvoorbeeld Italië, Spanje en Portugal. Daar zijn heel veel mensen hun baan kwijtgeraakt en bedrijven failliet gegaan. Maar de leiders kregen flink ruzie over hoe het geld verdeeld moet worden en hoeveel er terugebetaald moet worden.

Heel irritant

Vooral premier Rutte vindt dat landen niet zomaar geld moeten krijgen. Hij wil dat ze eerst plannen maken om voortaan beter met geld om te gaan. Andere regeringsleiders lieten tijdens de vergadering duidelijk merken dat ze die eis heel irritant vonden. De Italiaanse premier Giuseppe Conte beschuldigde Rutte van ‘chantage’. De Franse president Emmanuel Macron zou uit ergernis met zijn vuist op tafel hebben geslagen. En de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ‘kribbig’ de zaal uitgelopen.

Eens

Toch werden ze het uiteindelijk eens. De landen die het moeilijk hebben, moeten eerst goed uitleggen waar ze het geld aan willen besteden. Als ze zich daar niet aan houden, moeten ze eerder gaan terugbetalen of wordt de lening stopgezet.

Anderen lazen ook: 7 vragen van kinderen over corona beantwoord

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps