Foto: Geert Snoeijer
75 jaar vrijheid

Eva (16) leest gedicht voor over vrijheid

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Daar staan we op 4 en 5 mei bij stil. Vanwege het coronavirus is de herdenking anders dan andere jaren. Zo blijft de Dam leeg en zijn er geen Bevrijdingsfestivals. Wel leest scholier Eva Pronk (16) een gedicht voor.

Eva Pronk (16) staat op 4 mei op de Dam in Amsterdam. Tijdens de dodenherdenking mag ze haar gedicht Vrijheid voordragen. Niet voor publiek dit jaar, maar wel voor de koning, koningin en premier Rutte.  

‘Op school werd gevraagd wie aan de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei mee wilde doen’, vertelt Eva. ‘Ik had alleen Sinterklaasgedichten gemaakt, toch leek het me leuk. In mijn gedicht wilde ik laten zien waarom we herdenken. Veel mensen hebben goede dingen gedaan in de oorlog. Als ze dat niet hadden gedaan, waren wij er misschien niet geweest.’ 

Lege Dam 

‘Dat ik zou winnen had ik nooit gedacht, maar het is een hele eer. Ik vind het wel raar om straks op een lege Dam te staan. Misschien is het nog wel enger om alleen voor de koning en koningin te praten, dan voor veel mensen. Ik moet nog maar veel oefenen!’  

Anderen lazen ook: Erfgoeddragers vertellen oorlogsverhalen door

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook