Foto: Persbureau Meter

F16-piloot gebruikt schietstoel in Leeuwarden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Om zichzelf in veiligheid te brengen, moest een F16-piloot op een vliegbasis in Leeuwarden zijn schietstoel met parachute gebruiken. Het toestel is daarna tegen een gebouw aan gereden. 

Een groep Belgische militairen was vandaag voor een oefening in Leeuwarden. Tijdens het opstarten met een F16 trok het toestel waarschijnlijk uit zichzelf op en ging er vandoor. Een militair was op dat moment nog met het toestel bezig. Hij raakte lichtgewond.

Schietstoel

De straaljager steeg op en de piloot moest zichzelf in veiligheid brengen door de schietstoel te gebruiken. Zo'n stoel zit vaak in militaire vliegtuigen. Als er iets gebeurt, kan de piloot aan een hendel trekken en wordt hij uit het toestel geschoten. Door een parachute te gebruiken, landt hij dan veilig.

Naar het ziekenhuis

De piloot kwam net buiten het vliegveld terecht en raakte gewond aan zijn been. Het toestel landde weer op de grond en botste vervolgens tegen een gebouw. Daar was op dat moment niemand binnen. De gewonde militairen zijn naar het ziekenhuis gebracht. 

Hieronder zie je dat het toestel tegen een gebouw aan is gebotst.

Anderen lazen ook: F16's vliegen Elfstedentocht als afscheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook