bevrijdingsdag 2019

Feiten over Bevrijdingsdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Hoera, het is Bevrijdingsdag! Je wist vast al dat we vieren dat de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindigde en Nederlanders sindsdien weer in vrijheid leven. Maar wist je deze vier feitjes al over Bevrijdingsdag?

1. Het is dit jaar extra speciaal
Slechts eens per vijf jaar is Bevrijdingsdag een officiële feestdag en krijgen de meeste mensen vrij van hun werk om de vrijheid te vieren.

2. Het is nú al!
Veel Europese landen vieren het einde van de oorlog pas op 8 mei. Het heet dan Victory in Europe Dag (Overwinning in Europa-dag). Maar in Nederland gaven de nazi's zich op 5 mei over. De Duitse leider Adolf Hitler had drie dagen eerder zelfmoord gepleegd in zijn bunker in Berlijn. 

3. Er was een sprankje hoop
Al sinds het begin van de oorlog in 1940 hoopten Nederlanders op het einde ervan. Dat duurde en duurde maar. Maar in de dagen voor de bevrijding kregen ze misschien een beetje extra hoop. Amerikaanse en Britse soldaten gooiden voedselpakketten uit vliegtuigen naar de hongerige Nederlandse bevolking. Maar liefst 11.000 ton aan eten, drinken en spullen! Op de pakketten stond een boodschap: 'Blijf naar ons uitzien. Wij komen terug.'

4. Er zijn festivals
En jawel: Canadese, Britse en Amerikaanse soldaten maakten een einde aan de oorlog. Hoera! Vandaag kun je de vrijheid vieren door bijvoorbeeld (met je ouders) naar een van de vele bevrijdingsfestivals of feestjes te gaan. Beroemde artiesten vliegen per helikopter van festival naar festival. Maar vandaag mag je natuurlijk ook gewoon iets heel anders doen wat je zelf wilt. Want dat is de ultieme vrijheid.

Anderen lazen ook: Even stil voor Dodenherdenking.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook