Brug

Fietsen over een geprinte brug

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Deze nieuwe brug in het Brabantse Gemert van acht meter lang ziet er normaal uit, maar is heel bijzonder. Het is de eerste geprinte fietsbrug ter wereld! 

Maar liefst 8000 laagjes beton kwamen in twee weken tijd uit een 3D-printer. Het idee komt van de Technische Universiteit in Eindhoven en mensen uit de bouw. Supertrots zijn ze erop. ‘Bij een normale brug wordt een speciale vorm helemaal vol cement gestort. Maar nu hebben we de brug opgebouwd van laagjes geprint cement, waardoor we de brug vanbinnen gedeeltelijk hol konden maken. Daardoor is er minder materiaal nodig’, vertelt Theo Salet van de universiteit.

Supersterk

De grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat er genoeg fietsers tegelijk over kunnen fietsen. Salet: ‘De brug moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn! We hebben eerst een kleine versie gemaakt en veel testjes gedaan. Daarna hebben we de laagjes voor de brug geprint en op locatie in elkaar gezet. Dat hebben we daarna nog eens goed getest door er grote bakken met water op te zetten. Nu weten we zeker dat-ie sterk genoeg is.'

Ben je benieuwd hoe de brug is gemaakt? Dat kun je in het filmpje hieronder bekijken.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Govrien over 3D-beeldje of Guido (9) liet zijn eigen kunsthand printen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dat die brug niet instort

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.