Foto: Anke Teunissen

Fietshelden voor veilig verkeer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Fietsen door een drukke stad kan gevaarlijk zijn. Zeker voor kinderen. Dat vinden de Fietshelden in Amsterdam. Zij denken na over oplossingen voor veiliger verkeer. En die gaan ze binnenkort aanbieden aan de wethouder.

De Fietshelden kijken de komende weken extra goed om zich heen, want op 10 november gaan ze naar de wethouder van Verkeer &Vervoer. Op die dag wordt er op de klimaattop in Glasgow over verkeer gesproken. Een mooi moment om hun beste ideeën aan te bieden. Armin (12) wil scooters overal in de stad van het fietspad af. ‘Die racen soms zo hard dat ze bijna loskomen van de grond.’ Met zijn zusje Anna (8) is hij een petitie gestart en heeft nu al vijfhonderd handtekeningen verzameld.

Waarschuwing

Lieve (10) heeft een heel ander probleem. ‘Dicht bij mijn huis staat een hoge heg waardoor ik niet ka zien of er iets aankomt.’ Die heg moet gesnoeid, vindt zij. Amé (10) ergert zich aan de verkeerssituatie bij haar school. ‘Daar parkeren auto’s vaak op plekken voor fietsen. We doen dan een waarschuwing onder de ruitenwisser.’ De Fietshelden bedenken ook slimme plannen voor onveilige plekken, zoals lichtgevende paaltjes aan het water zodat je daar niet zomaar in fietst. Niet alleen Amsterdam, maar ook andere steden zijn fietshelden actief om fietsten veiliger en leuker te maken. Armin hoopt dat de wethouder de ideeën serieus neemt: ‘Het zou mooi zijn als op alle fietspaden dezelfde regels gelden: iedereen veilig!’

Meedoen?

Zie jij ook hoe je het verkeer leuker en veiliger voor fietsers kunt maken? Mail je idee (dat mag een foto, een video, een verhaal of een kunstwerk zijn) naar maud@bycs.org, de leukste ideeën krijgen een Fietshelden T-shirt en worden gepresenteerd aan de Nederlandse Fietsburgemeesters. Vergeet niet je naam, woonplaats en leeftijd te vermelden.

Door Anke Teunissen

Anderen lazen ook: Filmpje: fiets zonder spaken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook