Kidsweek

Filmen in een modderig koud bos

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Op 22 maart komt Toen mijn vader een struik werd uit, de verfliming van een boek van Joke van Leeuwen. Het verhaal gaat over een meisje dat moet vluchten voor oorlog. De film werd vorig jaar opgenomen in Kroatië. Kidsweek nam een kijkje op de set, in een diep donker bos. 

De trailer van de film

Koud en nat

Vooraf waren we al gewaarschuwd. ‘Trek warme kleren aan en neem je rubber laarzen mee want het is hier koud en nat!’ 

Daar is inderdaad geen woord teveel mee gezegd. De filmset van Toen mijn vader een struik werd is midden in een groot bos bij Zagreb (Kroatië). Het is nog geen 5 graden, het regent pijpenstelen en overal ligt blubber. Camera- en geluidsmensen proberen met paraplu’s en plastic zeilen hun apparatuur droog te houden. Lichtmensen zorgen er met grote lampen voor dat het in de film straks net lijkt of het zonnetje schijnt. 

Zes weken Kroatië
Celeste Holsheimer (10) speelt de hoofdrol van Toda. Omdat de opnames in Kroatië zes weken duren, heeft ze al die tijd vrij van school gekregen. ‘Maar ik moet wel elke dag huiswerk doen om niet achter te gaan lopen.’

Op de set heeft Celeste een speciale begeleidster, Diana. Zij zorgt ervoor dat Celeste goed eet en haar huiswerk maakt. En dat ze zoals vandaag een regenjas aandoet. Celeste zelf zit niet zo met het weer. ‘Als ik even niet hoef te spelen, zit ik lekker warm in mijn eigen camper’.

Kidsweek
Oorlog
Maar vandaag heeft ze weinig vrije tijd. In alle scènes die worden opgenomen heeft ze een rol. Er wordt een stukje van de film opgenomen waarin Toda zich in een boshutje verstopt, nadat ze gevlucht is voor de oorlog in haar land. In het hutje komt dan ineens een generaal binnen die zelf ook gevlucht is. 

Snel neppig
Voor de opname begint, overlegt regisseur Nicole van Kilsdonk met Celeste over de scène. ‘Het is niet zo dat Celeste vooraf alle teksten uit haar hoofd heeft moeten leren’, vertelt Nicole. ‘Dan wordt het snel zo neppig. Ik laat de teksten heel kort van tevoren zien en vertel dan vooral het gevoel dat ze moet laten zien. De tekst komt daarna vanzelf wel.’

Dode hamster
Celeste vindt acteren niet heel moeilijk. ‘Soms is het alleen lastig om heel verdrietig te moeten zijn’, vertelt ze. ‘Nicole zegt dan altijd dat ik moet denken aan iets wat écht niet leuk is. Maar ik kan dan nooit iets verzinnen. Ik heb gewoon niet dat mijn hamster net is doodgegaan of dat ik heel veel heimwee heb. Bij mij is alles leuk.’  

Kidsweek

 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps