Onder water

Filmpje: oeroud scheepswrak vol koper

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Voor de kust van Turkije hebben duikers een scheepswrak gevonden dat ongeveer 3.600 jaar oud zou zijn. Voor onderwater-archeologen is het een belangrijke vondst, want aan boord ontdekten ze een bijzondere lading: koper.

Het veertien meter lange schip werd vijftig meter van de kust ontdekt door duikers van de universiteit van de Turkse stad Antalya. Het schip is waarschijnlijk uit het Bronzen Tijdperk.

Archeologen denken dat het rond 1.600 voor Christus onderweg was naar het Griekse eiland Kreta. Tijdens een storm zou het zijn gezonken.

Koper

Het wrak is voor de onderzoekers een belangrijke ontdekking, omdat het schip beladen was met koper. Dat edelmetaal werd gewonnen in kopermijnen, omgevormd tot blokjes en voor geld verhandeld.

Zand

Het koper ligt onder het zand, maar de duikers hebben het ontdekt met speciale apparatuur. Het scheepswrak zelf is begroeid met schelpen en planten.

In dit Engelstalige filmpje zijn resten van het wrak te zien:

Anderen lazen ook: 3 vragen over 100 jaar oud scheepswrak in de Rijn.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vindt het erg bijzonder dat er koper is gevonden Vraagtzichaf Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.