pindakaasvloer

Filmpje: Poep als kunst en pindakaasvloer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Geen schilderijen of standbeelden, maar blikjes poep en een vloer van pindakaas. Dat soort kunstwerken zijn in het Stedelijk Museum Schiedam te zien. Het is een tentoonstelling over de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni.

Wat is kunst? Daar wilde Manzoni, die leefde van 1933 tot 1963, mensen over laten nadenken. En daar had hij geen klodder verf of bonk boetseerklei voor nodig. De Italiaan zette bijvoorbeeld zijn handtekening op museumbezoekers, verkocht ballonnen met zijn adem erin en deelde eieren uit met zijn vingerafdruk erop. Maar het gekste kunstwerk was zijn poep in blik. Hij vulde in 1961 negentig blikjes met zijn eigen drollen. Die verkocht hij voor de prijs van goud. Een deel daarvan is te zien op de tentoonstelling in Schiedam.

Pindakaasvloer

Niet iedereen vond de vernieuwende kunst van Manzoni leuk. Veel van zijn eieren werden meteen opgegeten. Maar Manzoni was ook een voorbeeld voor andere kunstenaars, zoals de Nederlander Wim T. Schippers. Hij bedacht in 1962 de pindakaasvloer, een kunstwerk dat voor elke expositie opnieuw wordt aangelegd. Het museum koopt het idee en mag daarna zelf met pindakaas gaan smeren. Voor het Stedelijk Museum Schiedam ontwierp Schippers een ronde versie met een hap eruit omdat er een paal staat.

In het versneld afgespeelde filmpje hieronder zie je hoe die pindakaasvloer werd gemaakt:

Manzoni in Holland is van 16 februari tot en met 2 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam, www.stedelijkmuseumschiedam.nl.

Anderen lazen ook: Wat zegt jouw drol over je gezondheid?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook