beeld YouTube

Filmpje: regen na hittegolf

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Na een heuse hittegolf in Nederland valt er eindelijk weer af en toe een bui. Maar reden voor een regendans is dat niet, zo laat een regenexperiment van de Britse University of Reading duidelijk zien. 

Voor het experiment plaatste onderzoeker Rob Thompson op drie verschillende momenten bekers water ondersteboven op een grasveld. De ene keer was het grasveld nat, daarna vochtig en de laatste beker plaatste hij op een verdord grasveld. Je denkt vast dat het dorre grasveld de beker als eerste leegslurpt. Net zoals je zelf doet als je enorme dorst hebt. 

Overstromingen

Maar niets is minder waar. Nat gras had maar negen seconden nodig om het water op te slurpen, vochtig gras (zoals het normaal is in de zomer) deed er zo'n 52 seconden over, maar het verdorde grasveld (zoals je nu veel in Nederland ziet) had vijftien minuten nodig om de beker leeg te drinken. Door de situaties te vergelijken laat de universiteit goed zien waarom veel regen na enorme droogte gevaarlijk kan zijn en dat het tot overstromingen kan leiden.

Anderen lazen ook: Natuurmonumenten helpt natuur bij droogte.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook