Beeld: Shutterstock

Fop-operaties voor darmpatiënten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Geopereerd worden zonder een operatie te krijgen. Dit klinkt misschien heel gek, maar toch onderzoeken Nederlandse wetenschappers of dat zin heeft.

Misschien heb jij wel eens gehoord van het placebo-effect. Dat is een fopmedicijn. Iemand krijgt dan bijvoorbeeld een neppil voorgeschreven, of een prik met alleen maar water. Ondanks dat er geen écht medicijn in zit, kunnen de klachten van de patiënt dan toch verdwijnen.

Fopbehandeling

Dit placebo-effect bestaat dus echt: uit onderzoek blijkt dat sommige patiënten van zo’n fopbehandeling opknappen. Maar onderzoekers in Enschede gaan er nu iets nieuws mee proberen. Ze willen bekijken of het placebo-effect ook werkt bij operaties. Om precies te zijn bij mensen die een bepaalde operatie zouden krijgen aan hun darmen. Die operatie krijgen zo’n vijfhonderd Nederlanders per jaar. Daarbij wordt het middenrifbandje doorgeknipt, met als doel om buikklachten van de patiënt te verminderen. Dat bandje is zo'n twee a drie centimeter breed en zit aan de bovenkant van de buik.

Echt of nep?

Aan het onderzoek doen zeventig patiënten mee. Bij de helft zal straks echt het middenrifbandje worden doorgeknipt tijdens een kijkoperatie. De andere helft krijgt een nep-operatie. Zij gaan wel gewoon onder narcose. De chirurg maakt dan alleen een paar sneetjes op de plekken waarbij dit ook gebeurt tijdens de echte operatie, maar er wordt niets doorgeknipt. De patiënten weten niet of zij de echte of de fopbehandeling hebben gekregen.

Anderen lazen ook: Eerste kinderhersenlab van Nederland geopend

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook