provinciale staten verkiezing

Forum voor Democratie grote winnaar verkiezingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie is de absolute winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen die woensdag werden gehouden. De nieuwkomer werd meteen de grootste partij. Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste.

1. Geen meerderheid meer in Eerste Kamer

De regeringspartijen VVD, D66, CDA en CU verliezen na deze verkiezingen hun meerderheid in de Eerste Kamer. De verdeling van de 75 zetels in de Eerste Kamer wordt namelijk bepaald door de versgekozen leden van de Provinciale Staten. Forum voor Democratie komt vanuit het niets waarschijnlijk met twaalf personen in Eerste Kamer.

2. Oeps, geen stembiljetten meer

Er nogal ging veel mis met de stembiljetten. Zo werden biljetten die voor Rotterdam bedoeld waren in Vlissingen afgeleverd. In Rotterdam waren de biljetten aan het begin van de avond op sommige plekken op. Gelukkig konden er nog snel nieuwe gebracht worden.

3. Caroliene

Het sleutelwoord van deze verkiezingen bij de VVD was ‘Caroliene’. Tijdens het slotdebat dinsdagavond kreeg Rutte een blackout en wist hij een vooraf bedacht argument even niet meer. Hij vroeg toen enigszins wanhopig om zijn medewerkster Caroliene.

4. Geen ID? Dan niet stemmen!

 Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren wilde haar stem uitbrengen, maar dat ging mis. Ze was haar paspoort vergeten. En zonder ID mag je niet stemmen. Ze ging het thuis halen en kon daarna alsnog haar stem uitbrengen. Op D66 uiteraard.

5. Eerste uitslag

De gemeente Schiermonnikoog gaf woensdag om 21.22 uur als eerste de uitslag door. De strijd om het melden van de eerste eindstand gaat meestal tussen Schiermonnikoog, Vlieland en het Gelderse Rozendaal. Dat zijn de kleinste gemeenten van het land, met elk ongeveer duizend kiezers.

Anderen lazen ook: Provinciale verkiezingen voor beginners.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook