Chipsverpakking houdbaarheidsdatum 1990

Foto’s: Veertig jaar oud plastic gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Peuken, flesjes, slippers, schoonmaakhandschoenen… Tijdens een grote schoonmaak van het strand vond Stichting De Noordzee de afgelopen weken kilo’s afval. Sommige vondsten vielen extra op: plastic verpakkingen van soms wel veertig jaar oud!

Hoe meer afval op het strand, hoe meer afval in zee en in de magen van zeedieren. Dat is voor niemand goed, dus zetten bijna drieduizend vrijwilligers zich de eerste twee weken van augustus in om het strand langs de Noordzee op te ruimen tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour.

57.772 Sigarettenpeuken

In totaal hebben de vrijwilligers 4.641 kilo afval opgeruimd. Daar zaten 57.772 sigarettenpeuken bij. Die zitten vol gevaarlijke stoffen én plastic. Eén peuk kan wel acht liter water vervuilen. Niet iets om in het zand achter te laten dus.

Dertig jaar oude chipsverpakkingen

Maar wat ook opviel, was hoe oud een deel van het afval was. Er zaten chipsverpakkingen bij uit 1990 en 1994. Dat is veel ouder dan jij bent! Er zat ook een verpakking bij van Duitse margarine die houdbaar was tot 15 juni 1980. Dat is meer dan veertig jaar geleden! Deze ontdekkingen laten volgens Stichting De Noordzee nog maar eens zien dat plastic in de natuur écht niet vergaat en daarom een groot probleem is.

Bekijk hieronder de foto’s:
Chipsverpakking houdbaarheidsdatum 1990 Het merk Smiths bestaat al twintig jaar niet meer. Het heet nu Lays. Deze zak heeft een houdbaarheidsdatum van 5 september 1990.

Chipsverpakking houdbaarheidsdatum 1994Ook deze maischipjes van Toto’s liggen allang niet meer in de winkel. Dit zakje moest voor 5 december 1994 op.

Margarineverpakking houdbaarheidsdatum 1980Dit Duitse boterkuipje komt uit 1980 en is meer dan veertig jaar oud.

Margarineverpakking uit 1972-1982Dit deksel komt waarschijnlijk uit de jaren zeventig. Deze vormgeving werd tussen 1972 en 1982 gebruikt.

Anderen lazen ook: Meeuw na maanden bevrijd van plastic bakje

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook