Foto AFP

Foto-verhaal: Steenbokken gered uit diepe woestijnput

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Israëlische dierenartsen hebben een bijzondere reddingsoperatie uitgevoerd. Ze wisten drie zeldzame steenbokken omhoog te halen uit de diepe put waarin ze vastzaten. De redding in foto's.

De drie bokken waren een diepe kloof ingegaan in de Negev-woestijn, in het zuiden van Israël. Waarschijnlijk zochten ze naar water in de natuurlijke vijver die normaal onderin de kloof is. Maar die was nu bijna helemaal opgedroogd. Daarna lukte het de dieren niet meer om weer langs de steile wanden omhoog te klimmen.

Foto AFP

De drie bokken horen bij een zeldzame diersoort, de Nubische steenbok. Deze wilde geiten hebben schitterende hoorns van wel een meter lang en onderaan hun kin hangt een donkere sik. Ze houden van rotsachtige omgevingen met steile kloven. Maar het gat waar dit drietal (twee volwassenen en een jong) in terecht was gekomen, was toch echt te diep voor ze.

Foto AFP

Gelukkig was hulp onderweg. De dierenartsen die in het Israëlische woestijnnatuurpark werken, hadden de geiten in nood in de gaten en bedachten een plan. Met touwen klommen ze naar beneden en gaven de grote steenbokken een kalmerend spuitje. Daarna kregen de dieren een blinddoek om zodat ze minder schrikachtig zouden zijn. Toen werden ze vastgebonden op een brancard.

Foto AFP

De brancard werd met bok en al omhoog getakeld. Voorzichtig voor die enorme hoorns!

Foto AFP

Als laatste werd het jong omhoog gehaald. Dat mocht gewoon mee in de armen van de dierenarts. Phew, gered. Gelukkig maar, want op de hele aarde leven nog slechts zo'n 1200 Nubische steenbokken in het wild.

Anderen lazen ook: Zes baby-olifanten gered uit modderpoel in Thailand.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook