Foto: AFP

Foto's: Irak kleurt geel en oranje

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Mensen in een groot deel van Irak hebben last van de achtste zandstorm deze maand. Het land kleurt op sommige plekken geel en oranje. En dat is minder vrolijk dan het lijkt: veel mensen moeten naar het ziekenhuis met ademhalingsproblemen.

In Irak is het al lang erg warm en er valt weinig regen. Daardoor komt er zand uit de woestijn naar de stad gewaaid. Huizen, straten en auto's zijn bedekt met een dikke, gele laag. Op sommige plekken kruipt het zand zelfs de huizen binnen.

Foto: EPA

Veel mensen hebben daardoor last van ademhalingsproblemen. De ziekenhuizen liggen helemaal vol. Vooral oudere mensen en mensen die ziek zijn lopen het meeste risico om in het ziekenhuis te belanden. Scholen, vliegvelden en andere gebouwen hebben de deuren gesloten. Veel mensen dragen mondkapjes om niet te veel zand te happen.

Foto: AFP

De mensen in Irak hebben vaker last van de zandstormen, maar nog nooit was het zo erg als nu. Experts zeggen dat dat komt door klimaatverandering. Doordat het zo heet en droog is, waait het zand gewoon weg. 

Foto: AFP
Deskundigen denken dat de zandstormen de komende jaren nog meer zullen toenemen. In het jaar 2050 worden er volgens de Iraakse minister van Milieu driehonderd stoffige dagen per jaar verwacht.

Foto: AFP

 

Anderen lazen ook: Het gaat Sahara-zand regenen in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook