Foto: ANP

Foto's: storm Francis raast over Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De naam Francis heb je de afgelopen dagen vast voorbij horen komen. Met meer dan honderd kilometer per uur kwam die eerste zomerstorm van dit jaar woensdag ons het land binnen razen. Een overzicht van de schade.

Op veel plekken in Nederland raasde een harde wind woensdagavond en -nacht  door de straten. Dat kwam door een zomerstorm, die vanuit Groot-Brittannië onze kant op kwam. Van de Britse weerdienst kreeg de storm de naam Francis. Ook vanmorgen was de storm nog aanwezig.

Schade door bomen

Vooral aan de kust waren zware windstoten te voelen. Veel bomen waaiden om. In Den haag kwamen twee vrouwen daaronder terecht. Zij konden geholpen worden door omstanders. Eén vrouw moest voor de zekerheid naar het ziekenhuis.

Doordat er nog veel blaadjes aan de bomen zitten, zijn de takken zwaarder dan in de herfst. Daardoor vallen ze er sneller vanaf. Dat zorgde er op veel plekken voor dat wegen geblokkeerd raakten, zoals hieronder te zien is in Tollebeek. De brandweer moest vaak ter plaatse komen om de bomen in stukken te zagen en weg te halen.

Foto: ANP

Ook veel auto's werden slachtoffer van de omgewaaide stammen. Zoals in Rotterdam. Ook hiermee moest de brandweer vaak helpen.Foto: ANP

Sommige huizen liepen ook schade op. Dat kwam ook door de omgewaaide bomen of doordat steigers omwaaiden, zoals hieronder in Heerhugowaard.

Foto: ANP

Terrasmeubels weggewaaid

Veel mensen haalden voor de zekerheid hun tuinspullen naar binnen. Deed je dat niet? Dan is de kans groot dat je de tuinstoelen vandaag aan de andere kant van de tuin terugvond. Sommige restauranteigenaren zagen hun terras vandaag dan ook anders terug dan dat ze het hebben achtergelaten, zoals hieronder te zien is in Vlissingen.

En dan waren er nog de kampeerders. Op veel campings werden caravans, campers en tenten extra goed vastgezet. Maar sommige tenten overleefden de storm niet, zoals deze tent op Vlieland. Hopelijk waren deze kampeerders niet ver van huis...

De komende dagen

Francis is inmiddels wat rustiger geworden en zal ons land vanmiddag verlaten. De komende dagen gaat het nog wel waaien, maar een zomerstorm zal hier voorlopig niet meer komen.

Anderen lazen ook: Nathalie over winden met namen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook