Eindtoets

Foute uitslag eindtoets voor duizenden leerlingen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ongeveer 20.000 achtstegroepers hebben een verkeerde uitslag van de eindtoets gekregen. Dat zei de minister van Onderwijs vandaag. De uitslagen moeten daarom opnieuw bekeken worden. De kinderen hoeven de toetsen niet opnieuw te maken.

Dit voorjaar deden 175.000 kinderen een eindtoets. De uitkomst van zo'n toets kan ervoor zorgen dat het eerdere advies van de juf of meester, alsnog naar boven wordt aangepast. Van mavo naar havo bijvoorbeeld, of van havo naar vwo.

Advies

Bij de beoordeling van 20.000 van deze toetsen blijken nu fouten te zijn gemaakt. In de meeste gevallen maakte dat niet uit voor het advies, maar een aantal kinderen moet er toch rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld beter niet naar het vwo kunnen, maar naar de havo. Om hoeveel leerlingen het precies gaat is nog niet bekend.

Nakijken

De fouten werden niet gemaakt bij de beoordeling van de Cito-toetsen, maar bij de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets. De oorzaak van het probleem ligt niet bij de makers van de toetsen, zegt het ministerie.

Bij het nakijken is iets verkeerd gegaan. Daarom kwam bij 11 procent van alle achtstegroepers een onjuist schoolniveau uit de eindtoets. Maar lang niet alle kinderen die een verkeerde toets-uitslag kregen, hebben ook een verkeerd schooladvies gekregen. Dat komt omdat het oordeel van de juf of meester het zwaarste weegt.

De scholen moeten nu kijken of het advies dat hun leerlingen kregen wel klopt. Ze nemen ook contact op met de ouders.

Anderen lazen ook: Eindtoets groep 8 weer voor het schooladvies?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Maar hoe kan je weten dat je een foutje advies hebt?

Dat zegt de juf wel

Ik heb ook de route 8 toets gemaakt en ook de verkeerde uitslag. Duimomlaag

Ja 2 vriendinnen van mij hadden een verkeerde uitslag gekregen en het was bij ze allebei lager geworden wat ze natuurlijk niet leuk vonden .

Ik had eerst vwo in het begin van groep acht en daarna had ik havo vwo en toen het bleek dat de uitslag niet klopte was het vmbo

Afschaffen al die eind toetsen en alleen naar die van de juf of meester luisteren.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.