Frankrijk onrust overstroming EK voetbal

Franse onrust vlak voor EK voetbal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het is een rommeltje in Frankrijk. Boze burgers die om de haverklap protesteren. Een waterramp die de boel vernielt. Grote terreurdreiging... Net nu het EK voetbal gaat beginnen en er miljoenen mensen op bezoek komen. Oh là là! Een overzicht van Franse toestanden. 

Wat: Grote terreurdreiging
Waar: In grote steden en vooral in Parijs
Frankrijk terreur dreiging EK Eiffeltoren beveiligingHoe komt dat: Door de aanslagen in Parijs van november vorig jaar door aanhangers van terreurgroep IS. Daarbij kwamen 130 mensen om. Sindsdien lopen er veel militairen en agenten rond om de boel te beveiligen. Vanaf morgen zitten er ook nog eens acht miljoen voetbalfans in de Franse stadions. Volgens de veiligheidsdiensten vormen zij een mogelijk doelwit. 
En nu: De Franse regering zet extra beveiliging in tijdens het toernooi. Meer dan 90.000 agenten, militairen en beveiligers. Bon!

Wat: Verwoestend water 
Waar: Veel streken in Frankrijk
EIffeltoren overstroming Parijs SeineHoe komt dat: Noodweer trok vorige week over Europa. Ook in Frankrijk viel een grote bak water. Rivieren overstroomden. Zelfs de Seine in Parijs. Huizen kwamen onder water en grote stukken wijngaard en landbouwgrond werden vernield. Sommige mensen zijn alles kwijtgeraakt. Totale schade? Tientallen miljoenen euro’s. 
En nu: Tja. Opruimen die rommel. Maar wel mét een steuntje in de rug. De waterslachtoffers krijgen geld, beloofde de regering maandag. Merci monsieur Hollande! 

Wat: Verhitte protesten 
Waar: Door heel Frankrijk, vooral in steden
afval vuilnis staking FrankrijkHoe komt dat: De regering wil een nieuwe werkwet. Daarin staat bijvoorbeeld dat bedrijven makkelijker mensen moeten kunnen ontslaan. Veel Fransen zijn daar boos over. Uit protest stoppen ze met werken. Ze staken en demonstreren. Treinconducteurs, piloten, vuilnismannen en -vrouwen, medewerkers van de energiecentrales en oliefabrieken… Met reisvertragingen, lege benzinestations, stroomuitval en grote bergen afval tot gevolg. 
En nu: Praten. De regering en demonstranten overleggen eindeloos. Tot nu toe zonder succes. Dan staken we door tijdens het EK, zeggen de stakers. Mais non! Daar is de regering niet blij mee. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps