anp

Friezen het meest trotst op hun provincie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Voel jij je een echte Gelderlander, Brabander of Twentenaar? Uit onderzoek blijkt dat mensen van uit Friesland van álle Nederlanders het meest trots zijn op hun provincie. Mensen uit Zuid-Holland zijn het minste trots.

In Friesland, Groningen en Limburg voelen de mensen zich zelfs meer verboden met hun provincie dan met Nederland. Dat blijkt uit een speciaal onderzoek naar provincies. De plek waar je woont of opgroeit kan dus best veel zeggen over hoe je je voelt.

Jong en oud

In het provincie-onderzoek is er een groot verschil tussen jongere en oudere mensen. Zo vinden jongeren vaak de houding van de mensen het leukste van hun provincie. Ouderen mensen zijn juist meer trots op de natuur en het landschap zoals de zee. 

Voetbal

Hoewel je misschien zou denken dat veel mensen het meest trots zijn op voetbalclubs uit hun provincie is dit niet waar. Alleen in Zuid-Holland gaf 14% van de mensen aan dat voetbalclub Feyenoord ervoor zorgt dat ze trots zijn op hun provincie. Op andere plekken lag dat aantal stukken lager. 

Taal

In de provincies Limburg en Friesland zeggen sommige mensen dat ze zich schamen voor de taal. Deze klinkt in de verschillende provincies vaak anders. Maar aan de andere kant zijn juist de Limburgers en Friezen ook het meest trots op hun taal.

 

Anderen lazen ook: Friesland in top 3 Europese vakantiebestemmingen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook