Foto Rogelio Bernal Andreo/Wikipedia

Gaat de rode reuzenster ontploffen?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het was altijd één van de helderste sterren aan de hemel. Betelgeuze. Maar de laatste tijd schijnt-ie minder fel. Dit zou best eens het begin van zijn einde kunnen zijn. Betelgeuze die uit elkaar barst in een enorme sterexplosie. Zes weetjes.

1. Betelgeuze is 8 miljoen jaar oud en staat zo’n 600 lichtjaar van de aarde af. Zijn licht doet er honderden jaren over om ons te bereiken. Een lichtjaar is ongeveer 9,46 biljoen kilometer.

2. Betelgeuze is zo’n 680 maal groter dan de zon. Het is er sissend heet, rond de 4000 graden. De oppervlakte van de zon is nog veel heter: wel 6000 graden. 

3. De ster straalt roodoranje licht uit dat 100.000 keer helderder is dan de zon. Rode superreus, is dan ook de bijnaam van Betelgeuze.
Foto Rogelio Bernal Andreo/WikipediaBetelgeuze is die felle oranje ster linksonder. Foto: Rogelio Bernal Andreo/Wikipedia

4. Sinds eind vorig jaar straalt de ster veel minder licht uit. Ook de vorm lijkt te veranderen. Een telescoop op een berg in de Atacama-woestijn in Chili laat dat zien.

5. Sterrenkundigen denken dat de veranderingen betekenen dat de ster aan het eind van zijn leven komt. Een ster die sterft maakt z’n brandstof op en zal uiteindelijk uit elkaar ploffen.  

6. Zo’n explosie heet een supernova. Wanneer dat gebeurt valt niet te voorspellen. Zeker is wel dat je het zelfs overdag vanaf aarde kunt zien. En dat het niet gevaarlijk is. Daarvoor staat Betelgeuze te ver weg.

Anderen lazen ook: Planeet ontdekt waar misschien leven mogelijk is.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat is waar

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps