Dossier IS

Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

De heftige aanslagen in Manchester van maandag roepen veel vragen op. Hoewel er nog een heleboel onduidelijk is, proberen we ze zo goed mogelijk te beantwoorden. Met hulp van terrorisme-onderzoeker Daan Weggemans.

1. Wat is IS ook alweer precies?
De terroristen van IS (Islamitische Staat) zijn vooral actief in het Midden-Oosten. Het zijn strenggelovige moslims die vinden dat ze geweld mogen gebruiken om een eigen staat, het kalifaat, voor elkaar te krijgen. Daar moet iedereen zich aan hun superstrenge regels houden. Zo zijn muziek en Facebook verboden en mogen meisjes en vrouwen bijna niets.

IS heeft veel mensen vermoord die hier anders over denken. Toen de oorlog in Syrië vijf jaar geleden begon, grepen de terroristen hun kans.

2. Kan dit ook in Nederland gebeuren?
Weggemans: ‘Ja, maar de kans is klein. De Nederlandse veiligheidsdiensten letten goed op of iemand plannen maakt voor aanslagen. Na dinsdag is de beveiliging ook nog eens extra aangescherpt. Dus ja, er zijn nu eenmaal mensen die het niet met onze vrijheden eens zijn en dat met geweld willen laten weten. Maar op de hele wereldbevolking is dat een piepklein groepje. Het is precies zoals premier Rutte deze week zei: “Wij zijn met meer.”’

Meer over IS vind je op Kidsweek.nl/is. Pieker je over dit nieuws? Op Kidsweek.nl/heftignieuws vind je tips om hiermee om te gaan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

waarom doet is dit?

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.