Lucht

Gat in ozonlaag ook boven Nederland?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Boven de Noordpool is een gat in de ozonlaag ontstaan. Volgens onderzoekers kan een stuk van dat gebied met weinig ozon de komende dagen over Nederland trekken.

De ozonlaag is een laag in de atmosfeer op ongeveer 15 en 30 kilometer hoogte. De ozonlaag beschermt de aarde tegen ultraviolette straling van de zon. 

Te veel ultraviolette straling is slecht voor mensen en dieren. Je kunt erdoor verbranden wanneer je te lang in de zon zit. 

Dunner

De laatste dertig jaar is de ozonlaag dunner geworden. Dat komt door chemische stoffen die vroeger bijvoorbeeld in spuitbussen, airco's of koelkasten zaten.

Koude lucht

Boven de Zuidpool ontstaat elk voorjaar een gat in de ozonlaag. In de maanden daarna verdwijnt het weer.

Een ozongat boven de Noordpool is zeldzaam, maar dit jaar is het er wel. Dat kwam door extreem koude lucht op zo'n twintig kilometer hoogte. Toen het eerste zonlicht na de winter weer op Noordpool scheen, ontstond het gat door een chemisch proces.

Zwerven

Onderzoeker Jos de Laat van het KNMI vertelt dat het gat groter is dan vorige keren: 'Het ligt nu boven de Noordpool. We weten het niet precies, maar een deel van het gebied met weinig ozon zou kunnen gaan rondzwerven. Het is dan mogelijk dat een deel ervan boven Nederland komt te liggen. Dat duurt dan maar een paar dagen.'

Wat we dan moeten doen? Niet te lang in de zon én smeren met zonnebrandcrème.

Herstellen

Volgens Jos de Laat is er ook goed nieuws. De hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht neemt langzaam af. Dat komt door internationale regels. Het gat in de ozonlaag zou zich daardoor halverwege deze eeuw weer langzaam kunnen herstellen.

Anderen lazen ook: Waarom is lucht eigenlijk blauw?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook