Beeld ANP

Gedoe in de Kamer om 'vergeten gesprek' Rutte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het was vandaag een zware middag voor minister-president Mark Rutte. Hij vertelde de Tweede Kamer dat hij ‘vergeten was’ dat hij belangrijke dingen over politicus Pieter Omtzigt heeft gezegd. Veel Kamerleden zijn daar boos over.

Alles draait in de Tweede Kamer vandaag om een geheim papier met een zinnetje over de politicus Pieter Omtzigt dat is uitgelekt. Dat zat zo:

Kajsa Ollongren en Annemarie Jorritsma waren na de verkiezingen benoemd tot verkenners. Zij hebben met alle partijen een gesprek gehad om te weten te komen wie met wie wil samenwerken in een nieuwe regering. Maar het zat ze nogal tegen. Eerst werd Ollongren positief getest op corona waardoor alles stil kwam te liggen. En daarna lekte er een foto uit waarop ze een papier met geheime informatie onder haar arm had. De twee verkenners moesten daardoor stoppen met hun werk.

Beeld ANP

Op het papier stond: 'Pieter Omtzigt, functie elders?'. Veel andere politici wilden weten waar dat op sloeg. Heeft hij stiekem een andere baan gevonden? Willen andere politici dat hij een andere baan krijgt?

Over wat er precies aan de hand is, wordt vandaag vergaderd. De aantekening hebben de verkenners gemaakt na het gesprek met Mark Rutte. Hij zou in dat gesprek gezegd hebben dat Pieter Omtzigt wat hem betreft prima minister zou kunnen worden. Dat staat tenminste in het verslag. Maar Rutte zelf zegt dat hij zich het niet kan herinneren. Rutte: 'Ik herinner me dat hele stuk van het gesprek niet.’

Veel Kamerleden zijn nu vooral boos omdat het helemaal niet de bedoeling is dat er tijdens de gesprekken met de verkenners al over het verdelen van banen wordt gepraat. Hoe het precies gegaan is en wat er nu gaat gebeuren, moet komende dagen duidelijk worden.

Anderen lazen ook: Verkenners voor nieuwe regering stappen op.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook