Foto: ANP

Gedoe over drukke demonstratie op de Dam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Meer dan vijfduizend mensen kwamen gisteren naar de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen racisme in de Verenigde Staten (VS), Europa en Nederland. Anderhalve meter afstand? Dat lukte niet meer. Veel mensen waren daar boos over. 

Waarom werd er gedemonstreerd?

Daarvoor moeten we een week terug. Toen werd in de Verenigde Staten een zwarte man gearresteerd, George Floyd. Een agent drukte net zo lang met zijn knie op de hals van Floyd, tot die overleed. Veel mensen in de VS waren woedend. En over de hele wereld gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Ook op de Dam in Amsterdam. 

Wat heeft dat met Nederland te maken?

Racisme en politiegeweld zijn geen Amerikaanse problemen, volgens veel mensen. Het komt ook voor in andere landen. Daarom waren er deze week ook protesten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Iran en Nederland. 

En de coronaregels dan? 

Op de Dam werden een paar honderd mensen verwacht, maar er kwamen er ruim vijfduizend! Daardoor konden ze geen anderhalve meter afstand houden. Toch deelde de politie geen boetes uit. Burgemeester Halsema zei dat ze de demonstratie te belangrijk vond om 'm te verbieden. En dat ze was overvallen door de drukte. Politici reageerden boos. Ze vinden dat ze de demonstratie had moeten verbieden.

Is het nu klaar met de protesten?

Nee, ook in andere steden werd gedemonstreerd. Dinsdag in Den Haag, woensdag in Rotterdam. Daar werd en wordt extra scherp op de coronaregels gelet. In Den Haag is de boel verplaatst naar het Malieveld, waar veel ruimte is. En in Rotterdam worden maar tachtig demonstranten toegestaan. 

Anderen lazen ook: In de regen voor het klimaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

elke mens heeft recht om te leven, als je maar zwart bent of moslim. en ik vindt het al helemaal erg dat een politie hem dood heeft gemaakt, een politie is een moet juist goeie dingen doen voor mensen en niet doden!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps