Foto: ANP

Gedoe over stikstof: wat is er aan de hand?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Er is de laatste tijd veel nieuws over stikstof. Maar waarom? En welke problemen veroorzaakt het? Drie vragen én antwoorden.

1. Wat is er schadelijk aan stikstof?
Stikstof is niet schadelijk. Maar twee stoffen waar stikstof in zit, stikstofoxiden en ammoniak, zijn wél schadelijk als er teveel van is. Stikstofoxiden zitten vooral in uitlaatgassen. Ze kunnen voor longproblemen als astma zorgen. Ammoniak laat planten groeien en zit in (kunst)mest. Handig voor het verbouwen van voedsel, maar de natuur kan een overschot niet aan. Planten die het goed doen op ammoniak groeien dan zo hard, dat er te weinig ruimte over blijft voor andere planten.

2. Wat is er nu aan de hand?
In 2015 had de overheid een idee: alle stikstof die door bouwprojecten in het milieu komt, maken we achteraf goed. Bijvoorbeeld door een laag grond met veel ammoniak af te graven. Ho eens, zeiden milieuorganisaties. Dat moet vooraf! Ze stapten naar de rechter. Die gaf hen in mei gelijk. Nu liggen veel bouwprojecten stil. Ook de Formule 1 in Zandvoort is onzeker. Al zegt minister Bruins (Sport) er alles aan te doen om de race door te laten gaan.

3. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?
Eind september presenteerde oud-minister Remkes een plan. Veel minder vee houden was een van zijn adviezen. Minder koeien betekent minder mest en minder ammoniak. Een ander advies is langzamer rijden op de snelweg, vooral bij natuurgebieden. Dan komen er minder stikstofoxiden vrij.

Anderen lazen ook: Waarom protesteren boeren vandaag in Den Haag?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook