Foto: ANP

'Geef leerlingen voordeel van de twijfel bij schooladvies'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Groep 8-leerlingen moeten dit jaar het hoogste schooladvies krijgen van hun leraar, als ze eigenlijk tussen twee niveaus in zitten. Dat vinden verschillende organisaties die adviezen geven aan scholen. 

Het is een spannend moment: Voor 1 maart moeten leraren een schooladvies geven aan de leerlingen van groep 8. Gaan ze naar het vmbo, de havo of het vwo? Daarna maken de leerlingen een eindtoets, waarmee dat advies nog aangepast kan worden. Experts grote onderwijsorganisaties vinden nu dat bij dat advies rekening mee gehouden moet worden dat kinderen het extra moeilijk hebben gehad tijdens de coronacrisis. Door de thuislessen bijvoorbeeld. Daardoor konden zij zich minder goed voorbereiden op de eindtoets. Als de leraren twijfelen of een leerling bijvoorbeeld naar vmbo-t of naar de havo zou moeten, zouden ze dit jaar voor de havo moeten kiezen.

Dezelfde kansen

Op die manier hopen de experts dat kinderen die thuis niet zo veel les hebben gekregen dezelfde kansen krijgen als kinderen die wel veel hulp kregen. Minister Arie Slob van onderwijs is het met de experts eens. Hij riep scholen namelijk al in december op om kinderen het voordeel van de twijfel te gunnen.

Geen eindtoets

Door de coronacrisis ging de eindtoets vorig jaar niet door. Minister Slob wilde er daarmee voor zorgen dat leraren het wat minder druk hadden. Slob wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de toets dit jaar wel door kan gaan.

Anderen lazen ook: Geen eindtoets voor leerlingen in groep 8.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps