Geen nepnieuws-diploma? Geen internet!

Geen nepnieuws-diploma? Geen internet!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
lian peer
Lian
Peer

Ben jij weleens in nepnieuws getrapt? Bereid je dan maar voor op flink wat uurtjes extra huiswerk. Door een nieuwe wet die maandag in heel Europa ingaat moeten kinderen een nepnieuws-examen afleggen. Zak je? Dan kun je niet meer internetten.

Nepnieuws, ook wel desinformatie genoemd, wordt een steeds groter probleem volgens Maureen Lapri van de Europese werkgroep Fake News Alliance (FNA). ‘In ons land mag iedereen zeggen en schrijven wat hij wil. Als het maar niet in strijd is met de wet. Vrijheid van meningsuiting noem je dat’, vertelt ze vanuit Brussel. ‘Belangrijk en goed natuurlijk. Maar daardoor kom je soms online berichten tegen die niet waar zijn. De FNA ziet dat dit steeds vaker tot onrust leidt. Zorgelijk. Het is dus belangrijk om nu op grote schaal maatregelen te treffen zoals dit nepnieuws-examen dat in heel Europa wordt ingevoerd voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.'

Persoonlijke code

Maandag kun je jouw juf of meester vragen wanneer jij examen moet doet, want op die dag krijgen alle basisscholen de examendatum door. Slaag je? Dan is er niets aan de hand. Met je diploma kun je via een speciale persoonlijke code gewoon blijven internetten. Maar zak je, dat word je geblokkeerd. Maureen Lapri: ‘Het is een pittig examen en we willen dat kinderen het echt serieus nemen. Vandaar dus ook de serieuze straf. Pas na een half jaar kun je herexamen doen. En dat doen we niet om te pesten. Het is natuurlijk niet leuk als je niet meer kunt Instagrammen of Fortnite niet meer kunt spelen. Maar zonder nepnieuws-diploma ben je gewoon niet genoeg in staat om nep van echt te onderscheiden. En dan is internet niet meer leuk, maar vooral gevaarlijk.’

Speciaal voor onze lezers mag Kidsweek van de examencommissie een aantal proefexamens delen. Vraag het nu aan via Kidsweek.nl/proefexamen en ontvang maandag het oefenmateriaal.

Anderen lazen ook: 5 tips om nepnieuws te herkennen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook