Foto: ANP

Geen vijf, maar vier dagen school in Amsterdam?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Op veel scholen zijn er te weinig juffen en meesters. Eerder deze week besloten zestien Amsterdamse scholen dat ze in december een week dichtgaan. Maar daarna is het probleem nog niet opgelost. De scholen denken nu over een schoolweek van vier in plaats van vijf dagen.

Sami, Sevin, Sharaisa en Zino uit groep 7 van de Huizingaschool in Amsterdam willen één ding: meer juffen en meesters. ‘De laatste tijd zijn er veel leraren weggegaan. Sommigen gaan met pensioen’, vertelde Zino deze week aan Kidsweek. Door het tekort zijn ze regelmatig vrij. ‘Vorige week woensdag nog’, zegt Sami. ‘Soms krijgen we les van een andere leraar of hebben we bijvoorbeeld geen gym’, zegt Sharaisa.

Geen diploma

Om te voorkomen dat kinderen in de toekomst naar huis worden gestuurd, overlegden hoge Amsterdamse onderwijs-piefen gisteren met elkaar. De Amsterdamse krant Het Parool schrijft vandaag dat daar een paar ideeën zijn uitgekomen. De directeuren hebben het gehad over een vierdaagse schoolweek, maar ook over grotere groepen of mensen voor de klas die geen officieel lerarendiploma hebben.

Vrije dag?

Vier dagen naar school in plaats van vijf: dat hebben ze op een school in Zaanstad al eens geprobeerd. Maar na protesten van de ouders schaften ze het daar toch af. Veel (werkende) ouders zien het niet zitten, want dan moeten zij een dag extra opvang regelen voor hun kind. Als de Amsterdamse scholen echt maar vier dagen les gaan geven, wil dat niet per se zeggen dat de kinderen dan vrij krijgen. De scholen gaan bekijken of er andere activiteiten mogelijk zijn op de vijfde dag. Leraren kunnen de dag gebruiken om hun lessen voor te bereiden, na te kijken of administratie te doen. Volgens de scholen hebben de leraren daar nu (veel) te weinig tijd voor.

Anderen lazen ook: De onderwijsstaking? Zie zag er zo uit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het heel erg dat je maar 4 dagen naar school mag gaan want je hebt school wel echt nodig!! Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.