Beeld: Shutterstock

Geheim van de drijvende drollen ontrafeld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Kijk jij wel eens achterom de pot in als je hebt gepoept? Dan weet je misschien dat er drijvers en zinkers zijn in drollenland. Wetenschappers hebben nu achterhaald waarom de ene drol blijft drijven en de andere niet.

Volgens de onderzoekers hebben drijvende drollen meer gas in zich dan zinkende. Voordat ze tot deze poepserieuze conclusie kwamen, onderzochten ze de poep van muizen. Zij kwamen er achter dat de meeste muizen drijvende drollen produceren. Maar werden de muizen zo gefokt dat ze geen darmbacteriën hadden die zorgen voor gasvorming in de darmen, dan legden ze altijd zinkende poepjes.

Gas

Dat toont aan dat het drijven of zinken van een drol veel te maken heeft met de aanwezigheid van darmbacteriën die gas produceren, aldus de onderzoekers. En dus niét met binnengehapte lucht, wat vaak beweerd wordt. De onderzoekers hebben sterke vermoedens dat dit ook voor mensen geldt, maar dat is nog niet helemaal bewezen. 

Bonen en bananen

Ook wat je eet, maar ook je genen, spelen een rol. Want die twee dingen bepalen óók hoeveel bacteriën je in je darmen hebt. Wil je drijvende drollen, eet dan vooral veel vezels. Denk aan bonen, broccoli of bloemkool.

Anderen lazen ook: Walvissenpoep scheppen voor onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook